Navigációs menü

Féreg szemben. Férgek a szemben?

Tartalom

  Féreg szemben László, infektológus A helminthiasis - azaz a férgesség mint betegség - olyan kórkép, amelyet a szervezetben parazita életmódot folytató férgek vagy azok lárvái idéznek elő. Cikkünkben a Magyarországon előforduló féregfertőzések tüneteiről, a fertőzések módjáról és veszélyeiről olvashat.

  Igazi rémálom: férget dörzsölt ki a szeméből egy fiatal nő Origo Mivel megijedt, hogy megvakul, először a helyi orvoshoz ment, féreg szemben szemben további két férget távolított el a szeméből. Egy szemész még hármat talált benne.

  féreg szemben

  Végül Beckley az Amerikai Járványügyi Hivatalhoz, a CDC-hez fordult, ahol a kutatók megállapították, féreg szemben a Thelazia nemzetségbe tartozó parazita fertőzte meg. A féreg a féreg szemben alatti részt fertőzte meg bekarikázott rész Forrás: CDC Húsz nap alatt az orvosok és saját maga összesen 14 férget távolított el a szemhéjából - írja az American Journal of Tropical Medicine and Hygiene szakfolyóirat.

  féreg szemben

  Kiderült, hogy Beckley féreg szemben volt az első, amikor ez a féreg emberi fertőzést okozott. A Thelazia gulosa nevű fonálféreg eddig csak féreg szemben fordult elő az Egyesült Államok északi és Kanada déli részén.

  A parazitát olyan apró legyek terjesztik, amelyek a szemgolyót védő folyadékkal, a könnyel táplálkoznak. Thelazia gulosa fonálféreg mikroszkópos képeForrás: CDC A féreg hosszan tartó jelenléte a szaruhártya féreg szemben szemben okozhatja, szélsőséges esetben akár vakság is lehet a következmény.

  az emberi körgyűrű rövid ideig tenyésztés

  A Thelazia férgeknek eddig csak két olyan faját ismerték, amely embernél is előfordul, főleg Európában és Ázsiában, rossz körülmények között élő, főleg állattenyésztéssel foglalkozó emberek körében. Ez az első dokumentált féreg szemben, hogy egy harmadik fajuk is okozhat humán fertőzést.

  Támogass te is! Egy ritka, korábban csak haszonállatok körében megfigyelt szemféregfertőzés első emberi előfordulását dokumentálták az Egyesült Államokban egy fiatal nőnél, aki a Thelazia gulosa nevű szemféreg 14 példányát távolította el a bal szeméből. A páciens — egy 26 éves oregoni nő — vidéken élt, gyakran lovagolt és halászott. Úgy egy hete szenvedett szemirritációtól, amikor augusztusában egy áttetsző, alig 1 centis férget talált a szemében.