Paraziták: Különleges dél-koreai filmért rajong a szaksajtó Cannes-ban

Déli paraziták, Élősködők (film) – Wikipédia

Déli paraziták feszültségoldó poén, mely éles kontrasztjával nevetést indukál, és megtöri egy drámai történet komorságát, még a nyugati filmízlésnek sem szokatlan, de a teljes műfaji elvárás- és eszközrendszer játékidő közbeni, akár többszöri leváltásában semelyik más nemzet nem ér a dél-koreaiak és a japánok közelébe.

Előkészületek[ szerkesztés ] A film ötlete ban született meg.

Az Élősködők igazán déli paraziták jeleskedik e téren. A cselekmény egy csóró, de kedvesen bohó csodabogárcsaládról szóló vígjátéknak indul: a fiú - magát másnak kiadva - beépül egy gazdag család életébe mint magántanár angolés rögvest viszi magával húgát rajztanármajd apját sofőr és anyját házvezetőnő is.

déli paraziták féreg informatika

Utóbbiaknak azonban sajnos - elegendő szabad státusz híján - előbb helyet kell csinálni A film humora itt a bájos helyett vagy inkább amellett egyre feketébbe fordul, a déli paraziták szatirikus jegyeket komolyabb hangon előadott társadalomkritikai elemekkel keveri, de kölcsönöz a melodráma és a thriller eszköztárából is. A fentiek tükrében talán nem túlzás, hogy a filmet rizikósnak nevezni, amennyiben élvezete, sőt alapvető működése átmegy-e sovány mondanivalója?

És ennek tényleg lehet örülni. Nem részletezzük, miről szól a film, mert aki még nem látta, annál jobban jár, minél kevesebbet tud róla, mielőtt beül. Először én is így láttam, de elmentem másodszor is megnézni, amire nem is tudom, mikor volt utoljára példa. A film Oscar-díja három okból is nagy dolog.

A konzervatívabb ízlésű, egységesebb koncepciót és kidolgozott drámai ívet váró nézőket talán inkább zavarba hozzák, mint szórakoztatják a felskiccelt és leváltott zsánerkeretek, talán inkább eltaszítják, mint elgondolkoztatják a lassanként elővezetett, de a harsány és hatásvadász erőszakjelenetek kedvéért nem kellően kidolgozott, kurtán-furcsán lezárt szociális témák. Aki nem kapaszkodik eléggé ezen déli paraziták egyedi hangulatú hullámvasúton, déli paraziták a zárlatra beérő karakterdrámai fordulatoknál jó eséllyel egyszerűen kizuhan a filmből, és értetlenül, esetleg dühösen áll déli paraziták a székéből.

Bong Paraziták eltavolitasa a szervezetbol magyarosan Pong Dzsunho ugyanis legizgalmasabb felvetését, a társadalmi rétegződés általános jelenségét és átjárhatatlanságának déli paraziták kijelöli gondolkodásra sarkalló, nyílt déli paraziták tekinthető címével ki az déli paraziták és kin élősködik?

3 ok, amiért nagy dolog az Élősködők Oscar-díja

Csakhogy, elegánsan fogalmazva, a nehezét ránk bízza: fő tézise nem különösebben komplex, vitatémája lényegében nincs. A Gazdagok önimádó, elszállt, a lakosság nagy részének életkörülményeiről mit sem sejtő pöffetegek, déli paraziták azért nem rosszak, a Szegények pedig csak egymás félrelökésével, sárba tiprásával, mészárlásával jutnak előrébb, déli paraziták azért nem rosszak.

déli paraziták

Kissé közhelyes, nagyon sarkító. Rendben, és?

nagy féregtabletta narancs ízzel

Ezért, ha az Élősködőket egy problematikus társadalmi jelenségről véleményt mondó filmnek nézem, gyengén szerepel: csak heccel és röhög, mint egy rossz moderátor. A játékidőt nem a karakterek árnyalásával alig valamelyikük kap mélységet, és az is egy-két csapással, baltával faragvaélettörténetük körüljárásával tölti ki, se déli paraziták hihető döntésekkel ezt persze ügyesen déli paraziták a Coen-filmeket idéző groteszk, bohóckodós hangulattalhanem kacagtató-ijesztő, vidámító-szomorító kalandokkal.

Paraziták, amik belénk költözhetnek

Nem véletlenül hasonlítottam hullámvasúthoz a cselekményt, itt tényleg a déli paraziták szerinti meglepetéseken van a hangsúly, nem vár senki revelációt, amikor a végén lekászálódik a kissé ragacsos ülésekről, és továbbdöcög. És hullámvasútnak igen déli paraziták Csak hát ugye a film címe mégiscsak Élősködők, zárlata mégiscsak könnyes-megható, és mégiscsak elhozta egy rangos filmfesztivál fődíját Cannes-ban egyhangúlag szavazták meg neki az Arany Pálmát.

déli paraziták giardia in humans treatment

Kevésbé elegánsan fogalmazva tehát a blöff szót kéne használnom, de nem szívesen tenném, mert ennyire azért a rendező vállalása nem orcátlan, vagyis a magam részéről déli paraziták érzem, hogy inkább kikapcsolódásra, mintsem elmélyült töprengésre szánta a filmet. Ha nem hogyan lehet férgek nézném, úgy érezném, igencsak pofára ejtettek déli paraziták egyébként benne van a sztoriban egy sokkal komolyabb mű is, amelyben teljesen más súlya lenne egyes zseniális gegeknek, például a duplán kultúrbunkó indiános fejdísznek.

Élősködők (16) a 4 Oscar-díjas film feliratos előzetese

Már megint azok a fránya nézői elvárások A kivételezett déli paraziták, pozícióját védő felsőosztály és a szűk lehetőségei miatt bűnbe kényszerülő lecsúszottak ütköztetése persze hálás téma nyugatabbra, és a film csavarjai, gegjei is működnek. Egyes kritikusok előszeretettel - és elnézéssel - ismerték fel szertelenségében déli paraziták két film erejéig a hollywoodi ízléshez déli paraziták és nyugati sztárokat szerepeltető Snowpiercer, Okjamajd átütő siker nélkül az őt igazán értő közönségéhez hazatérő Joon-Ho felszabadult déli paraziták, virgonc fekete humorát, műfaji zsonglőrködését is.

Minden bizonnyal jogosan.

pinworm antitestek

Az egyszeri nézőt azonban ez nem kell, hogy érdekelje. Ő majd megformálja a saját véleményét, elvárásainak megfelelően. Egy biztos: amennyiben fenntartás nélkül át tudta engedni magát a filmnek, jobban járt vele.