Csővájóféreg

Csovajó férgek, A gyűrűsférgek

Tudnivalók a Tubifexről A csővájó féreg akvarisztikai felhasználása A szaküzletekben télen-nyáron kapható, legáltalánosabb, tápdús élőeleség a Tubifex. A kereskedésben az egymásba fonódott sötétbarna vagy vörösesbarna féreggomolyagot a cm hosszú és mm vastag csővájó férgek Tubifex tubifex, syn.

Tubifex rivulorum alkotják. Szerves hulladékkal szennyezett, iszapos fenekű csovajó férgek, kerekféreg kezelési rendje csatornabeömlések környékén vagy vizesárkok, csatornák iszapjába fúródva nagy tömegben találhatók. Kevéssertéjűek Oligochaeta A rend egyes rendszertani felosztásban alosztály onnan nyerte a nevét, csovajó férgek minden egyes szelvény bőrizomtömlőjében — a tengerben élő soksertéjűekkel szemben — kevés, páros serte csovajó férgek.

Szárazföldi és vízi állatok; a szárazföldi fajokat gilisztáknak nevezik. Általában bőrükön keresztül lélegeznek, a vízi fajok némelyike pedig kopoltyúval. Hímnősek, de a hím ivarsejtek előbb érnek meg, mint a peték, ezért mindig kölcsönösen termékenyítik meg egymást. Petéiket gubószerű tokban, kokonban rakják le. Némelyek ivartalanul, harántosztódással is szaporodnak pl. A petékből kikelő utódok minden átalakulás nélkül fejlődnek.

A csővájó féreg akvarisztikai felhasználása

Regenerálódó képességük igen nagy. A kevéssertéjűek közül akvarisztikai szempontból legjelentősebb az akváriumi halak fő tápláléka, a szaküzletekben télen-nyáron kapható csővájó féreg Tubifex tubifex. Ez szennyezett vizek iszapjában, fejjel lefelé iszapcsőben él, s hátulsó végével szabadon kígyózik; veszély esetén hirtelen visszahúzódik nyálkával bélelt parazita gyógyszer besorolása. Rövid idő múlva azután nagy tömegben elszaporodva himbálódzik a medence talaja fölött, a homok fölé terítve a féreg tojások meghalnak áthajtott iszapszennyeződést.

Csővájó féreg — Tubifex tubifex nagyított képe- láthatók az oldalserték -fent- befúrja magát a talajba -lent- majd a talajszennyeződést a felszínre hozza — Sterba nyomán Feleslegesen etetve az akvárium talajában is nagymértékben elszaporodhat, és a talaj felforgatásával sok kellemetlenséget okozhat. Célravezetőbb olyan halakkal kiirtatni, amelyek a talajból is kitúrják, kihúzogatják.

Ilyen állatok például a dél-amerikai páncélosharcsák Corydoras fajok és a fiatal sziámi harcoshalak Betták. Főleg télen fordul elő, hogy a kereskedésben hiányosan tisztított Tubifex kerül forgalomba, amely még sok szennyet iszaprészeket, rothadó növényi maradványokat stb. Az ilyen Tubifexet addig sohase etessük fel, amíg csovajó férgek magunk teljesen meg nem tisztítottuk. E célból a férgeket előbb víz nélkül, tálkában mászassuk ki.

Ezután drótszövetű teaszűrőben, erősebb vízsugár csovajó férgek mossuk át, és csak napi, csurgó vízben csovajó férgek tárolás után — miközben naponta csovajó férgek a teaszűrős átmosást megismételjük — kezdjük meg az etetést. A Tubifexet a szaküzletből víz nélkül, csupán nedves állapotban, vizhatlan papírba csomagolva visszük haza.

A vizet naponta legalább egyszer így is teljesen leöntjük, és a férgeket teaszűrőbe téve, csapvíz alatt a képződött nyálkától megtisztítjuk. Erre többnyire közvetlenül az etetés előtt kerül sor. A Tubifex csovajó férgek való eltartásának módszer Wyndham amerikai akvarista szerint a következő.

Kategória választó

Levesestálba csovajó férgek vizet önt, hogy az a férgeket éppen ellepje. Ezután felszeletel egy nyers burgonyát s a csovajó férgek a féregcsomó aláteszi. Az így kezelt Tubifexet csovajó férgek helyen tárolja, és vizét naponta cseréli.

E módszer előnye, hogy a férgek igen elevenek maradnak, szépen kipirosodnak és nem nyálkásodnak.

A Tubifexet tárolhatjuk víz nélkül, csupán nedves állapotban is. Víz nélkül lapos, zománcozott vagy műanyag fotótálba tegyük a férgeket, és csupán a tál gyomber fereghajto öntsünk néhány milliméternyi vizet, vagy a jól átöblített féreglabdát nedves rongyba göngyöljük.

A tálat hűvösebb, sötét helyre állítjuk. A Tubifexet hűtőszekrényben is tárolhatjuk. A nedves féreglabdát itt műanyag dobozban rakjuk a hűtőszekrény alsó polcára. Tubifex labda A Tubifexet egészben és összevágva etetik a halakkal. Csovajó férgek egészben etetett féreggombolyagból csipesszel kihúzunk keveset, és megvárjuk, amíg a halak a csipesz végéhez csovajó férgek ujjunkhoz sereglenek, s a férgeket elengedjük.

Csak annyit csovajó férgek be egyszerre, amennyit alászállás közben a halak elkapdosnak, vagy a talajra ereszkedés után nyomban felszednek. Ha mégis csovajó férgek szórtunk be, s halaink a fenékre hullott férgeket már nem szedegetik fel, igyekezzünk meg a befúródás előtt azokat iszaplopóval eltávolítani.

Tubifex, a halak kedvence!

Falánk, nagyétvágyú halaknak, amelyek egyszerre nagyobb féregcsomókat kebeleznek be, legcélszerűbb az összevágatlan Tubifexet cm átmérőjű üvegcsövön a medence homokjára fektetett üvegtálkába vagy a homokba csovajó férgek, alul dugóval elzárt üvegtölcsérbe szórni.

Az üvegtölcsér pereme 1 cm-re álljon ki a talajból. A férgek aláhullása csovajó férgek az üvegcsövet kiemeljük, és a halak a tálkából vagy tölcsérből csovajó férgek a férgeket. A víz színén úszó, illetve a medence oldalához rögzített, üvegből vagy műanyagból készült, átlyuggatott aljú kosárkába, vagy élőeleség-gyűrűbe annyi Tubifexet adjunk, amennyit a csovajó férgek órán belül elfogyasztanak.

A halak az élőeleség-etetőt hamar megszokják, és a lyukakon kimászni készülő férgeket kihúzogatják. A kimászó férgek közül azonban egyeseknek sikerül a talajba befúródnia. Ezért a rögzített kosár alatt a medence talajára tegyünk üvegtálkát pl.

  1. Pinworm okokból
  2. Csővájóféreg – Wikipédia
  3. A férgek legolcsóbb gyógyszere
  4. Giardia elisa in humans
  5. Tubifex tubifex (csővájó féreg), a halak kedvence! - Gondozás
  6. Paraziták az emberi izmok kezelésében

Petri-csésze egyik felét vagy az újabban forgalomba kerülő felfogó tálkával kombinált üvegkosaras élőeleség-etetőt. Összevágott Tubifexszel a halivadékot vagy általában az apró testű díszhalakat etetjük. Indokolt ez minden esetben, amikor az akváriumban kisebb díszhalakat gondozunk és medencénket a befúródó Tubifextől féltjük. Nem alkalmas viszont nagyobb testű, főleg ragadozó természetű halaknak, amelyek étvágyát az apróra összevágott Csovajó férgek nem elégíti ki, vagy ragadozó ösztönüket nem ébreszti csovajó férgek, s a beszórt eleséget így otthagyják.

Halpiócák okozta betegségek kezelése

Az összevágott Tubifex előállítása: az átöblített Tubifexből deszkalapra annyit teszünk, amennyit összevágva feletetni szándékozunk. Ezután borotvapenge-sorral a féregcsomót laposra nyomkodjuk, majd hosszanti és kereszt irányú sorokban sűrűn összevagdaljuk. A Tubifex-szeletelő vagy Tubifexvágó olyan nyeles pengetartó, amelyben borotvapengét egymástól 2 mm vastag fémlemezkék választanak el, és az egészet csovajó férgek csavarok csovajó férgek össze.

Így az elhasználódott pengék cserélhetők. Az összevagdalt sűrű pépet igen alaposan ki kell mosni! Az átmosással ugyan sok tápanyag veszendőbe megy, de enélkül akváriumvizünket rövid idő alatt zavarossá tennénk, s a medence infuzóriásodását idéznénk elő.

Fagyasztott tubifex (csővájó féreg) gramm

A pépes vagdalékot tehát gyenge vízsugárral a csovajó férgek mossuk bele erre a célra beállított nylonhálóba vagy bronzszövet szitába, és folyó csapvíz alatt sokáig öblítsük, miközben a hálóban vagy szitában áztatott vagdalékot vízszintes irányú rázogatással is mosogassuk át.

Apróbb ivadék számára egészen apróra csovajó férgek sűrű péppé vagdossuk, míg a fejlettek részére kevésbé csupán mm-nyire daraboljuk a férgeket. Az összevágott Tubifexben azért még elegendő tápanyag marad, s bármilyen jól kimossuk is azt, óvatosan etessük, mert a vágási felületeken még további testnedvek oldódnak ki az akvárium vizébe. Mihelyt azt tapasztaljuk, hogy halaink étvágya szűnőben van, fejezzük be az etetést. Ha nagyszámú halivadékot, pl. Petri-csésze egyik felébe szórjuk a Tubifex-vagdalékot, és a külső filtráló nylonszövettel bekötött nyílású beszívócsövét a tálka széléhez vezetjük.

A díszhal-ipar napjainkban több formában is feldolgozza a jó öreg csővágó férget.

A gyűrűsférgek

Így hozzájuthatunk mély-hűtve, vagy szárítva liofilizálva is. Ezáltal ínséges időkben is lehetővé válik etetése. Lányi György Kategória választó.