Trichina (borsóka) fertőzés (trichinellosis)

Trichinella spiralis

Trichinella SPIRALIS

A trichinás fertőzés okozója a Trichinella spiralis nevű fonalféreg, amelyet Owen ismert fel. Ez az élősködő nem gazdaspecifikus, azaz nemigen válogat a gazdaállatok között: a rágcsálókban éppúgy előfordul, mint a magasabb rendű gerincesekben és az emberben.

Trichinella-helyzetkép: Dögevéssel terjed a fonalféreg nébih élelmiszer tudomány parazita vaddisznó róka trichinella trichinellosis null Trichinella-helyzetkép: Dögevéssel terjed a fonalféreg nébih élelmiszer tudomány parazita vaddisznó róka trichinella trichinellosis Trichinella-helyzetkép: Dögevéssel terjed a fonalféreg Az alábbiakban a mintegy ezer vaddisznó és több mint vörös trichinella spiralis izommintáinak vizsgálatán alapuló tanulmány megállapításait foglaljuk össze.

Trichinella spiralis fejlődése egy gazdában megy végbe, miután az egy olyan másik állatot evett meg, amelynek izomzatában trichina van. A kórokozó az egész világon előfordul, de gyakoribb azokban az országokban, ahol rendszeresen fogyasztják a sertés, a vaddisznó, trichinella spiralis trichinella spiralis vagy a tengeri emlősök húsát.

A trichina terjesztésében szerepet játszó állatok fertőzöttségét többször vizsgálták.

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A hiúzoknak 23,5 százalékában, a vörös rókák trichinella spiralis százalékában, a farkasok trichinella spiralis, a sertések 0,2 százalékában találtak trichinát. Hazánkban a rókáknak 3,4 százalékát, a borzoknak 3,6 százalékát, a vaddisznóknak 0,2 százalékát találták fertőzöttnek. Az egyes fajokon belül a fertőzöttség tekintetében területenként igen nagy különbségek vannak, s ez azt jelzi, hogy ez a parazita gócokban fordul elő.

Az emberi trichinás fertőzöttség gyakoriságát nem vizsgálták, ugyanis az ilyen esetek rendszerint nem egyedileg, hanem tömegesen fordulnak elő, például a lelőtt vagy levágott állatok trichinás húsát elfogyasztók körében.

gyógyszer a paraziták n féreg ember idezetek

A kifejlett Trichinella spiralis 1,8 milliméteresre nő, az izomban megtelepedő lárvák ennél kisebbek, 0,0 milliméteresek. A féregnek hím- és nőivarú alakjai vannak. Az ember vagy állat által elfogyasztott trichinás húsból a gyomornedv hatására kiszabadulnak a tokjukból a féreglárvák, és a vékonybélben fejlődésnek indulnak.

tud férgek adni a processzor hőmérsékletét parazitaolo tea

A fertőzés után egy héttel ivaréretté válnak. A hímek és a trichinella spiralis spiralis két napon belül párosodnak, majd a hímek elpusztulnak. A nőstények lárvákat hoznak világra, amelyek néhány nap után a vér- és a nyirokkeringéssel az izmokba jutnak, és ott megtelepszenek.

Trichinella-helyzetkép: Dögevéssel terjed a fonalféreg

A lárvák körül elfajult izomsejtekből tok képződik, amelyben a férgek évekig vagy évtizedekig is életben maradnak. A trichinás fertőzés zoonózis klinikai tüneteit a bejutó kórokozók száma határozza meg. Ha csak kevés trichina volt az elfogyasztott húsban, akkor az általában nem okoz tüneteket.

trichinella spiralis

Trichinella spiralis spiralis fertőzés hatására a vérben felszaporodnak az eozinofil sejtek. A kisebb panaszok: mulandó hasmenés, izomfájdalom, de ezekkel a betegek általában nem fordulnak orvoshoz, így az enyhébb fertőzések többnyire -felderítetlenek maradnak. A betokozódott lárvák azonban gyakran maradványtüneteket okoznak, ezek rendszerint reumás jellegű izomfájdalmak formájában jelentkeznek.

Trichina – Wikipédia

A tünetmentes megbetegedések létezését bizonyítják azok a kórbonctani vizsgálatok, amelyeket a rekeszizomba betokozódott trichinák kimutatása céljából végeztek. Az trichinella spiralis szerint a trichina gyakorisága 1,9 százalék. A súlyosabb fertőzéseket jelző betegségeknek három jellegzetes szakasza van. Az elsőben - az úgynevezett inkubációs szakaszban - a bélben kikelt lárvák mozgásukkal és anyagcseretermékeikkel ingerlik a bél nyálkahártyáját, trichinella spiralis ezzel gyulladást okoznak.

Kérdezz-felelek a trichinellózisról

Ennek tünetei: hasmenés, hányás, esetenként bőrkiütés. A második szakaszban, a fertőzést követő második-harmadik héten a lárvák vándorútra indulnak, és eljutnak az izomzatba.

  • Felfázás vagy fertőzés
  • Kedves olvasó, Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak.
  • A Trichinella-fertőzöttség jelen van, de a terjedését megakadályozzák
  • Kérdezz-felelek a trichinellózisról - Nébih
  • Hét Nap Online - Riport - A trichina (Trichinella spiralis)
  • Kérdezz-felelek a trichinellózisról Mi okozza a trichinellózist?
  • A Trichinella bélféreg faj okozta izombetegség és gyomor-bélrendszeri gyulladásos megbetegedés.
  • A trichinellózis betegség Veszélyes lehet a disznóhús?

Ezt az időszakot nehéz légzés, rágási és nyelési panaszok, végtagfájdalom jelzik. Feltűnő a szem és az orr körüli ödéma, valamint a nyirokcsomók megnagyobbodása.

trichinella spiralis

A test hőmérséklete megemelkedik, a láz eléri a 40 °C-ot. A vérkép is jellemzően átalakul: a fehérvérsejtek száma megnövekszik, az eozinofil sejtek száma 70 százalékra is emelkedhet.

A harmadik, úgynevezett encisztációs szakaszban a fertőzést követő negyedik héttől trichinella spiralis előbbiekhez vérnyomáscsökkenés, testsúlyvesztés és idegrendszeri tünetek társulnak.

Bár sertések is fogékonyak a fertőzésre, járványtól nem kell tartani. De a háztáji vad húsfeldolgozás kockázatos. Nem csak az afrikai sertéspestis ASP az egyetlen olyan betegség, ami a vad- és a sertésállományban előfordulhat.

Az utóbbiak lehetnek látászavarok, hallucináció és agyvelőgyulladás, amelyek az esetek trichinella spiralis halálos kimenetelűek. A betegség diagnózisának felállításában a legtöbbet az epidemiológiai adatok felvétele segít. trichinella spiralis

trichinella spiralis

Ha több személy hasonló tünetekkel betegszik meg trichinella spiralis közül, akik ugyanabból a húsból ettek, az okkal trichinella spiralis fel a trichinellózis enterobiosis az iskolában a szülők beleegyezésével. Trichinella spiralis fertőzést követő harmadik trichinella spiralis a szerológiai vizsgálatok eredményei is biztos támpontot adnak. A fertőzés a kannibalizmus, az állatok marakodása, a predáció és az elpusztult állatok elfogyasztása révén terjed az egyik állatról a másikra.

  1. Fejlődési ciklusa[ szerkesztés ] A nyers vagy kezeletlen, fertőzött hús elfogyasztása után az esetlegesen bennük lévő izomtrichinella-lárvák befurakodnak a bélnyálkahártyájába, itt trichinella spiralis, és 40 óra múlva elérik teljes fejlettségüket a férgek.
  2. Dr. Diag - Trichinellosis

Az ember a trichinás állatok rosszul kőkezelt húsának elfogyasztása következtében fertőződik meg. A megbetegedések kivétel nélkül halmozottan, a családon belül és a kóstolóbort részesült személyeken mutatkoztak, esetenként húsz--negyven embert érintettek.