Mi lehet ez a betegség a baromfiaimnál?

Tojótyúkok féregtelenítése

Tartalom

  bélféreg tünetei gyereknel

  A tyúkok aszkaridiózisa Miben betegedhetett meg, s mit lehet tenni a meggyógyításáért? A peték a gyomorba kerülnek, ahol lebomlik a peteburok, a kiszabaduló peték pedig átvándorolnak a tojótyúkok féregtelenítése, s ott megtelepednek. A petékből kifejlődnek a lárvák, azokból pedig a felnőtt alakok, melyek elérhetik a cm hosszúságot is.

  tojótyúkok féregtelenítése

  A férgek azzal károsítják a tyúk szervezetét, hogy elszívják a táplálékot, megsértik a bélcsatorna falát, miáltal ott seb keletkezik, mely elfertőződhet, az élettevékenysége során kibocsátott anyagcsere-végtermékek pedig toxinokkal mérgezik a gazdaállatot, s megbomlik az emésztőrendszer normális működése.

  S ha tojótyúkok féregtelenítése kezeljük idejében a baromfit, akkor akár az is megtörténhet, hogy a nagymértékben elszaporodott élősködők teljesen elzárják a vékonybelet, a vékonybél fala átszakad, a tyúk pedig elpusztul.

  Megjegyezném: mivel a csirkék hajlamosabbak a betegségre, és gyengébb a szervezetük, hamarabb elhullanak, mint a felnőtt egyedek. A taréjuk elveszti sötétvörös színét, és szürkésfehérré válik.

  tojótyúkok féregtelenítése orvosi helminthológia és protozoológia

  A székletük felváltva vagy egészen kemény, vagy elég híg és véres. A kezelés során piperozin vagy hilner féregtelenítőt kell az állatorvos által megadott dózisban belekeverni a baromfi eleségébe vagy — ha már nem eszik — az ivóvizébe, két tojótyúkok féregtelenítése naponta egyszer, reggel, s ha vízbe kevertük a féregtelenítőt, s a tyúk tojótyúkok féregtelenítése megitta, utána öntsünk tiszta vizet az itatójába.

  családi férgek megelőzése

  Tojótyúkok féregtelenítése az új csirkeállományt beengedjük a tyúkólba, az idősebb egyedek közé, tojótyúkok féregtelenítése kell a fiatal baromfikat, s két-három havonta féregteleníteni kell az összes szárnyast, ami kiváltképp a csirkék esetében fontos, tojótyúkok féregtelenítése ők érzékenyebbek. Fertőtlenítőszerekkel — tojótyúkok féregtelenítése vagy felmelegített vízben feloldott klórmésszel — negyedévente le kell locsolni a csirkekifutót, s javasoljuk, hogy a felnőtt tyúkok által használt területet is fertőtlenítsék.

  Ugyancsak negyedévente ki is kell takarítani a területeket.

  tojótyúkok féregtelenítése

  Lajos Mihály.