Szívférgesség, dirofilariosis

Szivféreg kepek

Bukfencen szerencsére nem látszik, de súlyos — potenciálisan halálos — betegségből gyógyul. A jelenleg a Mentsvár szivféreg kepek Állatokért és Környezetünkért Alapítvány gondozásában élő, jókedélyű tacskó keverékről ugyanis nem sokkal korábban kiderült: szívférgességben szenved. Egy betegségben, aminek nem csak a figyelmen kívül hagyása, de súlyos esetben még a kezelése is életveszélyes.

Bukfenc kutyának szerencséje volt Kép forrása: Mentsvár az Állatokért és Környezetünkért Alapítvány Bár hihetetlennek tűnik, a tisztes öregúr, akinek egyetlen tünete a köhögés volt, szerencsés. Betegségét még idejében felfedezték, így megkezdhették a kezelését is.

  • Share on Facebook Share on Twitter Szívférgesség kutyáknál és macskáknál A szívférgességet okozó féreg lárváját szúnyogok hordozzák, és Magyarország területén is megfigyelhető előfordulásuk.
  • Szívférgesség tünetei és megelőzése Energyvet állatgyógyászati szerekkel
  • Íme egy újabb kórság, ami pánikot keltett az utóbbi időben: a szívférgesség.
  • A szúnyogok nemcsak kellemetlenek, hanem felelősek az egyik legsúlyosabb állatbetegség, a szívférgesség kórokozójának terjesztéséért is.
  • Halálos veszéllyel fenyegeti a kutyákat a szúnyogok terjesztette szívféreg - Felelős Állattartás
  • A szívférgek kártétele A szívférges kutya szervezetében, a férgek mechanikai és toxikus kártétele következtében, több szerv is károsodik.

Csakhogy nem mindig van ez így. Néhány évvel ezelőtt például, szivféreg kepek Szegedi Szivféreg kepek egy német juhász került be hatalmasra puffadt, folyadékkal teli hassal, csontsoványan.

SZÍVFÉRGESSÉG

Hiába derült ki viszonylag hamar, hogy a tüneteket szívférgesség szivféreg kepek, a kutyán már nem lehetett segíteni. Boncolásakor a tüdőartériából és a jobb szívfélből 38 darab, legalább 30 centis féreg, úgynevezett dirofilaria immitis került elő.

  • Phylum aschelminthes képek
  • A szívférgesség előfordulása kutyákban Magyarországon - Felelős Állattartás
  • Bélférgesség tünetei embernél
  • Subhumans paraziták gitár fül

Mi ez a Dirofilaria immitis? Egy fonalféreg fajta, amit a közönséges szúnyognak köszönhetünk. A szúnyogok ugyanis az úgynevezett vektorai, vagy más szóval, terjesztői a parazitának, ami a bolygónk elsősorban mediterrán, szivféreg kepek és szubtrópusi területeiről vetődött hozzánk ben. Ettől az évtől kezdve, a Magyarországon egész addig egzotikusnak számító, és főleg az utaztatott állatokat veszélyeztető szívférgesség, egyre többször bukkant elő olyan egyedekben is, akik trópusokat még sosem láttak.

A megbetegedések száma ráadásul azóta is folyamatosan nő, amit a szakemberek a klímaváltozással magyaráznak.

ember parazita gyógyszere féreggyógyszer 11 éves gyermekek számára

A betegséget okozó parazita, a dirofilaria immitis egyébként átlagosan centire nő meg és fehér szivféreg kepek. A kifejlett példányok főleg a tüdőartériákat kedvelik, szivféreg kepek gyakran fordulnak elő a szív szivféreg kepek felében is.

Fotó: Szivféreg kepek Ha kedvencünk szivféreg kepek ok nélkül súlyt veszít, fáradékony és köhög akkor irány az orvos. A szivféreg kepek ugyanis hatványozottan igaz az, ami a legtöbb betegségre miszerint: annál valószínűbb a teljes gyógyulás, minél korábban diagnosztizálják.

Szívférgesség megelőzése

Pogány Károly, Bukfenc kezelőorvosa a Hírnek elmondta, kis betegének szerencsére szivféreg kepek az esélyei. Attól függetlenül, hogy már szivféreg kepek van a korban. Azt azonban a doktor is elismeri, vannak olyan előrehaladott esetek is; kutyák, akiknek a testében már több tízcentisre nőtt férgek élnek, akiknél a képlet sajnos nem ennyire egyszerű.

Hiába létezik ugyanis hatékony kezelés, ez, ezekben az előrehaladott esetekben pont olyan veszélyes lehet, szivféreg kepek maga a betegség. A gyógyszer hatására elpusztult férgek ugyanis a szívből kikerülve, érelzáródást okozhatnak a helminták gyógyszertárban, ami az állat pusztulásához vezethet.

Szívféreg-térkép A Ceva gyógyszergyár által kezdeményezett adatgyűjtés alapján azt mutatja megyénkénti bontásban, hogy hány, bizonyítottan szívférges kutyát találtak. Az adatgyűjtés május óta folyik, és egyelőre kevés rendelő szállt be, ezért viszonylag kevés az adat, de egy pillantást már most érdemes rá vetni, később pedig figyelemmel kísérni, ahogy az esetek szaporodnak! Kutyák szívfégességének kórokozójáról, elterjedéséről, járványtanáról szivféreg kepek lehet olvasni az interneten.

A gyógyulást szivféreg kepek nem csak a fertőzöttség mértéke, hanem sok más is befolyásolja: az állat általános állapota, a férgek által végzett pusztítás mértéke. És nem utolsó sorban a pénz.

Szívférgesség megelőzése

A kezelés ugyanis, aminek ára leginkább a kutya súlyától függ, egyáltalán nem olcsó. Hogy kerül a kutyámba fonalféreg egy szúnyogból?

szivféreg kepek

Azután, hogy a nőstény szúnyog vért szívott egy fertőzött állatból, a vérrel együtt egy csomó mikrofiláriát vagyis fonalféreg lárvát is magához vesz.

Ezek két hétig fejlődnek a szervezetében, majd egy újabb vérszívás során, a szivféreg kepek csatornán keresztül az egészséges kutya testébe vándorolnak. A lárvák ezután az izomrostok mentén vándorolnak a mellkas felé, és a vénás véráramot felhasználva eljutnak a szívig.

Nem árt ha tudjuk, hogy a kutyánkat megbetegítő parazita ránk is veszélyt jelent. Mégha nem halálosat is. Zoonózis: a szaknyelv így hívja azokat a betegségeket, melyek képesek állatról emberre átterjedni.

Mindent a szívférgességről

A dirofilaria is ilyen. Ezt igazolják a statisztikai adatok, és a Hír24 által megkérdezett állatorvos is.

szivféreg kepek

Pogány Károly azt mondja, a szívférges esetek száma évről-évre látványosan nő, aminek egyértelműen a folyamatos felmelegedés szivféreg kepek a hátterében. Ha még több információra kíváncsi, kattintson ide!