A szívférgesség elleni védekezés módjai

Szivfereg fereghajto

A szív-és bőrférgesség ellen minden 6 hónaposnál idősebb kutyát javasolt szűrni.

szivfereg fereghajto can giardia resolve without treatment

A korszerű szűrés áll egy Knott tesztből ez a szívféreg-lárvákat és a bőrféreg-lárvákat is kimutatja és egy szerológiai tesztből, mellyel a felnőtt szívférgeket mutatjuk ki. Ha a kutya mindkét tesztje negatív, javasolt elkezdeni a megelőzést, amely egy szivfereg fereghajto egyszer beadandó tablettát jelent.

Szívférgesség elleni védekezés

A védekezés márciustól novemberig kell tartson. A kölyök kutyáknál, amint lehetséges 8 hét fölöttel kell kezdeni a védekezést, szintén havi egyzser adagolva. A 6 hónap alatti kutyák szintén kaphatnak megelőző gyógyszert, de őket a következő tavasszal felnőtt szívféregre tesztelni kell! A szivfereg fereghajto hónap feletti kutyák csak szűrés után ha negatívak, azaz egészségesek kaphatják a tablettát.

Szúnyogokat távol tartó szereket spot-on, szivfereg fereghajto nyakörv természetesen szűrés nélkül is elkezdhetünk alkalmazni.

az emberi bőrben található paraziták csepp bolhák és férgek ellen

Részletesebben: A szivfereg fereghajto és szívférgek hónapos korukban lesznek ivarérettek, tehát ezután kezdenek szaporodni, azaz féreglárvákat ún. Ezután a lárvák pár évig is elélnek a vérben, várva  a szúnyogok csípését.

A szúnyogok ezután tovább oltják  a betegséget okozó microfilariákat egy másik kutyába, vagy cicába.

Mindent a szívférgességről

Onnan vándorolnak tovább a tüdő ereibe, vagy a szívbe, és a kör megy tovább A szív- és a bőrférgesség kimutatására jelenleg négyféle vizsgálati módszert szoktak használni.

Szivfereg fereghajto a helyzetet, hogy  a féreglárvákról ránézésre nem lehet megmondani, hogy azok bőrféreg- vagy szívféreglárvák. A felnőtt bőrférgeket pedig csak közvetetten tudjuk szivfereg fereghajto ha van lárva, van felnőtt szülő szivfereg fereghajtoilletve műtétek során meglepetésszerűen előbukkanhatnak.

Vastagcsepp próba. Tárgylemezen megvizsgáljuk, van-e mozgó féreglárva  a kutya vérében.

féreg gyógyszeres kezelés

Ha negatív, az nem sok mindent jelent. Egy tíz kilós kutyában van kb.

Ha negatív a kutya szűrővizsgálata, mikor érdemes védekezni szívférgesség ellen?

Előnye, hogy olcsó, hátránya hogy csak pozitív esetben fogadható el az eredmény. Knott-teszt: ,5 ml vért használunk, ennek a lecentrifugált, megfestett üledékében vizsgáljuk a lárvák jelenlétét.

Itt már sokkal pontosabb eredményt kapunk. Ha pozitív, akkor apró "szőrszálakat" láthatunk a mintában, számukból következtetni lehet a vérben keringő lárvák számára. Ha sok a lárva, kezelés esetén nagyobb a veszélye a heveny allergiás reakciónak!

Ha van már benne bőrféreg, vagy szívféreg, de fiatal példányok, amelyek szivfereg fereghajto szaporodnak- azokat nem látjuk Előfordul olyan szívférgesség szivfereg fereghajto, a rejtett szívférgesség, ún. Ezért a Knott-teszt nem mutat ki szivfereg fereghajto fertőzést, más teszteket is kell használni Szerológiai tesztek. Ezek könnyen használható, 10 percen belül eredményt adó gyorstesztek.

A felnőtt nőstény szívférget mutatják ki, 2 példány fölötti mennyiséget képesek érzékelni.

180712 Híradó 04 Fontos a szívférgesség megelőzése a kutyáknál

Többféle gyártótól rendelkezünk teszt-kitekkel. A Knott-teszttel együtt használva egész pontos eredményt kapunk. Sajnos néhány féreg keresztreakciót adhat a szerológiai tesztekben a Dirofilariával, és hamis pozitív eredményt kaphatunk- ezért is javasoljuk minden szivfereg fereghajto esetnél a megerősítő PCR vizsgálatot. Értékelése: ha szivfereg fereghajto akkor sajnos gyanú van a szívférgességre.

Ez esetben célszerű egy további vizsgálatot, a PCR vizsgálatot elvégeztetni, mely szivfereg fereghajto az eredményt. Ha pozitív a szerológia teszt, de a knott negatív, akkor okkult szívférgesség gyanúja áll fenn szivfereg fereghajto valószínűleg van féreg, csak nem szaporodik Ez esetben a PCR vizsgálatnak nincs sok értelmemert az a mikrofiláriák DNS-ét vizsgálja, szalagféreg fordítása későbbezért ilyenkor más gyártó teszjével a vizsgálatot megismételjük.

Ha   atovábbi tesztek is pozitívak, akkor sajnos a kutya szívférges Ha a szerológia teszt negatív, de a Knott pozitív, akkor jó eséllyel a kutya bőrférges szívféreg nincs, lárva van, tehát a lárva a  bőrféregből származik.

Itt is lehet PCR-rel pontosítani az eredményt. Ha a szerológia és a Knott is negatív, akkor a kutya jó eséllyel negatív szív- és bőrféregre, és a védekezés megkezdhető!

PCR teszt. Speciális labort igényel.

szivfereg fereghajto

Pár ml vér szükséges hozzá. A vérben található mikrofiláriák DNS-ét különíti el, és vizsgálja dúsítás után. Ha ez a teszt negatív, akkor nem találtak mikrofiláriát, vagy abból származó DNS-t a kutya vérében. A PCR negatív lesz az okkult szívférgességnél is, amikor nem jut a vérbe féreglárva vagy csak hím férgek teniosis betegség, amelyek nem szaporodnak A PCR-tesztnek akkor van jelentősége, ha a kutya szerológiai és Knott-tesztje pozitív, mert ez a teszt nagyon pontos, és választ ad arra, hogy valóban szívférges, vagy bőrférges-e kedvencünk, esetleg kevert fertőzéssel állunk szemben Amerikai szakirodalmakban ezt a tesztet nem említik, mert ott egyáltalán nincs bőrféreg, tehát ha mikrofilaria van a vérben akkor szivfereg fereghajto náluk a szívféregből származik Meg kell még említeni az "álnegatív"  Knott-tesztet.

szívférgesség védekezés szívféreg megelőzés

Ezért kérdezzük ki a gazdit minden esetben a kutyus által korábban kapott készítményekről részletesen. Remélem, ez a kis összefoglaló hasznos szivfereg fereghajto, és segít megérteni a gazdiknak, miért is olyan komplex kérdés a szívférgesség vizsgálata. További kérdések esetén szivfereg fereghajto állunk rendelkezésére! Briskiné dr Pálfi Krisztina.