Légy parazita hangya

Parazita hangya, Sokkal durvábban teszi zombivá a hangyákat a parazita gomba, mint ahogy eddig sejtettük -

Köszönjük, üzenetét elküldük a szerzőnek.

parazita hangya

Bezárás Köszönjük, üzenetét elküldük a címzettnek. Bezárás MTI Tetszett a cikk?

parazita hangya parazita kilépés a kezelés során

A trópusi hangyákban élősködő gomba teljesen megőrjíti áldozatát, arra késztetve a gazdaállatot, hogy a parazita számára optimális helyen lehelje ki a lelkét - derítette ki egy nemzetközi kutatócsoport, amely a BMC Ecology című folyóiratban tette közzé tanulmányát. A kutatók thaiföldi esőerdőkben vizsgálták a Camponotus-nemzetséghez tartozó lóhangyákat.

fereg definicioja helmint dúsítási módszer

Ezek az átlagosnál nagyobb rovarok, amelyek testhossza eléri a 0,5 centimétert, a fák lombkoronájában élnek. Amikor parazita hangya az Ophiocordyceps unilateralis nevű parazita megfertőzi a hangyát, parazita hangya valóságos zombivá válik - olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon. Ahogy a gomba növekszik, teljesen megszállja áldozata testét és központi idegrendszerét.

A parazitának "köszönhetően" a hangya izomzata elsatnyul, az izomrostok szétesnek. S míg egy egészséges hangya ritkán tér le a korbféreg trichinella "csapásról", a zombi össze-vissza bolyong, és képtelen hazatalálni.

Résen vannak

A gombafertőzés izomrángásokat is okoz, amelyek miatt a hangya lezuhan a fáról, s ha egyszer a földre kerül, már képtelen visszamászni a magasba. Így a füves "félemeleten", a talaj fölött 25 centiméterre rendezkedik be.

  • Manipulatív vírusok és agyevő cinkék — zombik az állatvilágban Stvorecz Adrián
  • Még alattomosabbá teszi a zombihangyákat a klímaváltozás - Qubit

Az új élőhely sokkal hűvösebb és nedvesebb, mint a korábbi, viszont ideális körülményeket biztosít a gomba számára. A délutáni melegben a hangya cselekedeteit irányító élősködő arra kényszeríti a rovart, hogy beleharapjon a levél hátoldalán futó főérbe. A gombasejtek addigra már átszőtték a hangya álkapcsait mozgató izmokat, és elválasztják egymástól az egyes rostokat.

Támogass te is! Honnan a pokolból jöhettek ezek?

Ennek következményeként a hangyánál "szájzár" alakul ki, vagyis még halála után sem képes elengedni a levelet, amelybe beleharapott. Néhány nappal később a hangya fejéből  parazita hangya sztróma termőtestpárna türemkedik ki, parazita hangya gombaspórákat bocsát ki.

Zombivá változtatja a hangyákat egy élősködő gombafaj

Utóbbiak pedig újabb hangyákat fertőznek meg. Mint David Hughes, a Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatója, a tanulmány első szerzője parazita hangya, a gomba parazita hangya két fronton támadja meg a hangyákat.

Egyrészt mozgó élelemforrásnak használja a rovarokat az élősködő, másrészt megtámadja az izomzatát és a központi idegrendszerét, minek eredményeként a hangyák zombiként engedelmeskednek a gomba "óhajának".

Hogyan etessünk kisebb hangya-kolóniákat kémcsőben?

E két tényező ideális parazita hangya feltételeket biztosít a gomba növekedéséhez és szaporodásához. Az egészséges hangyák sohasem viselkednek így" - összegezte David Hughez. Fenotípus valamely élőlény alaktani és élettani sajátosságainak összessége, parazita hangya öröklött tulajdonságok és a környezet együttes hatására létrejött megjelenési alak.

Ezek a tulajdonságok egyaránt lehetnek élettaniak, alkatiak, illetve viselkedésbeliek.