Az orstorférgesség tünetei és kezelése

Ostorférge fonálférgek. Orsóférgek

Ebben a tájékoztatóban, a városban élő kutyák legfontosabb belső élősködőiről szeretnénk áttekintést adni. Valóban többféle féreg is okozhat fertőzést a kutyámnak? Igen, számos parazita faj gazdája lehet a kutya.

Fonálféreg fertőzés

A fertőzést okozó leggyakoribb féregfajokat a következőképpen csoportosíthatjuk: Fonálférgek : orsóféreg Toxocara canisostorféreg Trichuris vulpiskampósféreg Ancylostoma caninum Galandférgek: uborkamagképű galandféreg Dipylidium caninumegyéb galandféreg fajok Echinococcus, Taenia Okozhatnak ezek a férgek súlyos betegséget a kutyámnak?

A belső élősködők által okozott probléma súlyosságát több tényező befolyásolja.

bel parazitak tunetei terhes aszcariasis

Így például a kutya kora, általános egészségi állapota, a fertőzöttség mértéke és a parazita faja is. Felnőtt állatokban ostorférge fonálférgek ritkán találkozunk súlyos tünetekben megnyilvánuló fertőzöttséggel, és a megbetegedett állatok rendszerint más ok miatt legyengült immunrendszerrel rendelkeznek vagy súlyos tartási hibák állnak a háttérben.

Az ostorférgesség kialakulása és tünetei

A féregfertőzöttség elsősorban a kölyökkutyák esetében jelenthet súlyos problémát. Az orsóférgesség szinte minden kölyökkutyában előfordul.

ostorférge fonálférgek hogyan méregtelenítő magad kettőspont tisztít

Közepesen súlyos esetben a fertőzöttség növekedésben való visszamaradást, a ostorférge fonálférgek puffadtságát, fájdalmasságát okozza, nagy mennyiségű féreg jelenléte a bélrendszerben azonban akár bélelzáródást, a kiskutya nagyfokú gyengeségét, sőt akár idegrendszeri tüneteket is okozhat. Hogyan fertőződhet a kutyám a férgekkel?

A kutyák rendszerint szájon át veszik fel a paraziták fertőző alakját.

Orsóférgesség

A férgek fejlődési ciklusuk alapján két fő csoportba sorolhatók. A fonálférgek esetében a fejlődő parazitának nincs szüksége köztigazdára. Ez azt jelenti, hogy ebben az esetben a bélben élő, ivarérett férgek petéket termelnek, amelyek a bélsárral ürülnek a környezetbe, ahol hosszú ideig életben maradnak, és a szaglászó, gödröt ásó kutyák könnyen felvehetik őket. A galandférgek fejlődési ciklusa ennél összetettebb.

paraziták kezelése az ápoló testben

A nőivarú, kifejlett férgek ebben az esetben is ugyanúgy ostorférge fonálférgek a petéket, és azok ugyanúgy kijutnak a külvilágra. Azonban ha a kutya veszi fel a petéket, bélcsatornájában nem fog kialakulni belőlük a kifejlett féreg.

Fonálféreg

Ehhez előbb egy másik állatnak a köztigazdának kell felvennie a kutya által ürített petéket, hogy szervezetében ostorférge fonálférgek a parazita kutyák számára fertőzőképes alakja és a kutya rendszerint a köztigazda parazitákat tartalmazó húsának elfogyasztásával fertőződik. A következőkben a legfontosabb féregfajokra vonatkozó lényeges információkat ismerheti meg részletesebben.

Az orsóférgek: Fejlődésükhöz nincs szükség köztigazdára. A kölyökkutyák nagyon gyakori parazitái, ennek magyarázata ostorférge fonálférgek faj egy speciális képességében rejlik. Széklet a tojás féreg egy kutya ostorférge fonálférgek életében egyszer is fertőződött orsóféreggel, élete végéig hordozza magában a fertőzöttséget.

mennyit fizet egy féregtabletta egy ember számára

Ez úgy lehetséges, hogy a kutya által felvett petékből kialakuló lárvák átfúrják a bél falát, és ostorférge fonálférgek vérárammal a kutya különféle szöveteibe vándorolnak. Egy részük ezután visszatér a bélbe és kifejlett féreggé alakul, a lárvák másik része azonban a szövetekben marad, betokolódik, és nyugalmi állapotba kerül. A kutya életét ez semmiben sem befolyásolja, mivel a lárvák nem okoznak betegséget, és petéket ostorférge fonálférgek termelnek, tehát más kutyákat vagy az embert nem fertőzhetik meg.

Okozhatnak ezek a férgek súlyos betegséget a kutyámnak?

Azonban a vemhesség során az anya kutyában végbemenő hormonális változások miatt a lárvák ostorférge fonálférgek a ostorférge fonálférgek a fejlődő magzatokba kerülnek, így a kiskutyák már fertőzötten születnek meg, és akár két hetes korukban ivarérett férgek alakulhatnak ki a bélrendszerükben.

Emiatt fontos, hogy a kölyökkutyákat már két hetes korukban kezeljük féreghajtó szerrel, és a kezeléseket még néhány alkalommal, két hetes időközzel megismételjük.

ostorférge fonálférgek

A bélben élő férgek ellen nagyon hatékonyak a különféle ostorférge fonálférgek szerek, azonban a nyugvó lárvák elpusztítására nincs megfelelő módszer. Fontos tudni, hogy az orsóférgek az emberre is veszélyt jelentenek, elsősorban a gyerekek vannak kitéve a fertőzésnek.

Így a gyerekek mellett élő kutyák főleg kölykök!

A macska leggyakoribb bélférgei

A galandférgek: Ezeknek a féregfajoknak köztigazdára van szükségük a fejlődésükhöz. Mivel a városi kutyák rendszerint nem kerülnek kapcsolatba fertőzött rágcsálókkal, juhokkal, vadállatokkal, e paraziták jelentősége is kisebb.

  • Paraziták, amelyek hasmenést és gázt okoznak
  • Széles szalag lokalizáció az emberi testben

Kivéve egy fajt, az uborkamag képű galandférgetugyanis ennek köztigazdája a bolha. A kutya által ürített peték a végbéltájékra tapadnak, ahonnan a bolhák felveszik azokat.

A kutyák legfontosabb belső élősködői

A kutya fertőződése a benne élősködő, a galandféreg lárváját hordozó bolhák szétrágásával következik be. Így ha kiderül, hogy kutyánknak galandféreg fertőzöttsége van, nem csak a féreghajtás, hanem a bolhairtás is részét kell hogy képezze kezelésének. Az egyéb galandférgek elleni ostorférge fonálférgek szempontjából lényeges, hogy kerüljük a nyers hús etetését. Ha kutyánk vadállatok nyers ostorférge fonálférgek érintkezhet pl.

Egyéb féregfajok: A fonálférgek közül az ostorféreg és a kampósféreg élősködhet még kutyánk bélrendszerében. Az ostorférgesség a városi kutyák nagyon elterjedt parazitózisa, azonban szerencsére ritkán okoz súlyos megbetegedést.

Trichuriasis

Mindkét faj ellen kellőképpen hatásosak a széles körben alkalmazott féreghajtó szerek. Még egy féregfajt kell megemlítenünk, a Dirofilaria repens-t. A féreg fertőzőképes lárváit a szúnyogok hordozzák, és csípésükkel ostorférge fonálférgek be a kutyák szervezetébe. A kifejlett férgek a bőrben élősködnek, néhány centiméteres, nem fájdalmas ostorférge fonálférgek duzzanatot képezve.

parazita ciszták

Magyarországi elterjedtségével kapcsolatban ma is zajlanak a felmérések, annyi elmondható, hogy elsősorban a vízparti településeken élő vagy ott nyaraló kutyák körében gyakoribb a fertőzöttség.