Fejfájást okoz a féregnek a szaporodás

Laposféreg szaporodasa, Biológia - évfolyam | Sulinet Tudásbázis

Biológia - évfolyam | Sulinet Tudásbázis

Örvényférgek Turbellaria Felépítése: A laposférgek egyszerű szerveződésű szövetes állatok. Fejlődésük a bélcsíra állapotban megrekedt, tehát ekto- és endodermájuk már kialakult, sőt már a mezoderma kezdeményei is fellelhetők bennük.

Testük soha nem laposféreg szaporodasa, de a galandférgekteste különböző méretű ízekre tagolódik. A testüreg nélküli állatokhoz képest pl. A laposférgek kültakarója egyrétegű, el nem szarusodó hengerhám. Az örvényférgek külső hámszövete csillós, melynek segítségével gyors úszásra is képesek.

laposféreg szaporodasa

A hámszövet sok mirigysejtet tartalmaz, amik nedves közegben megduzzadnak, elnyálkásodnak és giardiasis uptodate védőréteget képeznek. A hámszövet összenő az alatta lévő simaizomszövettel, így működési egységet képeznek. Ez a bőrizomtömlő. A laposférgek ennek segítségével féregmozgást végeznek, bár egyes csoportoknál ez teljesen visszafejlődik laposféreg szaporodasa élősködő életmód következtében.

Tartalomjegyzék

A bőrizomtömlőhöz további simaizomkötegek is kapcsolódnak, így az még erőteljesebbé, hatékonyabbá válik. Táplálkozás: Bélcsövük kétszakaszos, egynyílású, mivel a bélcsíra állapotban még csak egynyílású ősbélüreg alakul ki.

A bélcsatorna két szakasza az elő- és a középbél. A táplálék a szájnyíláson át jut be agaratba, onnan a középbélbe, ahol tulajdonképpen megtörténik a táplálék emésztése. De már az előbélben is történik sejten kívüli előemésztés.

Laposférgek idegrendszere és érzékszervei

Laposféreg szaporodasa középbél gazdagon szétágazik, létrehozva az anyagszállító rendszert is helyettesítő béledényrendszert. A béledények vakon végződő csövecskék, melyek egészen a sejtekig juttatják el laposféreg szaporodasa megemésztett táplálékot.

  • Belfereg gyermekeknel tunetek
  • Ellenőrző kérdések a
  • Teljes szövegű keresés Férgek Vermes, l.

Laposféreg szaporodasa sejtek e felesleges bomlástermékeket ugyancsak a béledényrendszerbe adják le, és laposféreg szaporodasa szájnyíláson át jutnak a külvilágba. Az élősködő életmódú laposférgek bélcsöve teljesen visszafejlődik, a tápanyagokat a gazdaszervezetből szívják fel a kültakarójukon keresztül.

Laposférgek | A biológia alapjai tanító- és óvóképzős hallgatók számára

Szaporodás: Kevés kivételtől eltekintve hímnős állatok, nem sok közöttük a váltivarú. Ivarmirigyeik a herék és a petefészkek, melyek járataihoz párzószervek is tartoznak.

a paraziták kozul a legjóbb

A megtermékenyítés minden esetben belső és kölcsönös. A megtermékenyítés után petéket raknak.

laposféreg szaporodasa

A kikelő férgek vagy közvetlen egyedfejlődésűek vagy lárvastádiumon át alakulnak kifejlett laposférgekké. Szerző által felhasznált források:.