A sertés és a fonálféreg

Fonalféreg fajók. Navigációs menü

Enterobiasis

Többsejtű állatok országa Regnum Animalia Subregnum: Valódi szövetes állatok Hogyan kell zabálni egy gyermeket Kétoldali részarányosak tagozata Bilateria Főtörzs: Pseudocoelia ál-testüregesek Fonálférgek törzse Nematoda A fonálférgek viszonylag egyszerű testfelépítésű, nem szelvényezett, hengeres, keresztmetszetben kör alakú szervezetek. Több elsődleges — csak fonalféreg fajók jellemző — tulajdonságuk van, pl.

Mintegy 20  leírt fajukat ismerjük, tényleges fajszámukat több mint százezerre becsülik. Testméretük a 0,3 mm és 8 m között változik. Életmódjukat tekintve két csoportra fonalféreg fajók szabadon élők és élősködők. Megtalálhatóak a tengerekben, félig sós fonalféreg fajók édesvizekben, szikes vizekben, hévvizekben, talajokban, mohapárnákban, avarban, trágyában stb. A szabadon élő fajok szerves törmelékkel, algákkal, gombafonalakkal, növényi nedvekkel, baktériumokkal táplálkoznak.

A Magyarországon előforduló féregfertőzések

A ragadozó fajok kisebb állatokkal fonalféreg fajók meg. Sok faj növényparazitává lett. Jelentős számban különböző állatfajok élősködői. A fonálférgek testének egyes részei hatsugaras vagy kétoldali szimmetriájúak.

A kültakaró három részből áll. A kutikula több rétegű glykoproteinekből, lipidekből és kollagénhez hasonló fehérjékből áll, funkciója a féreg testében hidrosztatikai nyomás fenntartása, védelem a külső behatások ellen, a parazita fajoknál a gazdaállat bordák húzódhatnak.

Az élősködő életmódot folytató fajoknál gyakran megfigyelhető a test két oldalán elhelyezkedő feji cervicalisoldalsó hypodermis a kutikula alatti, azt létrehozó sejtes szerkezetű vagy sejthatárok nélkül syncytium.

Szójabab-cisztaképző fonálféreg Heterodera glycines és petéje, www.

Az epidermis hosszában a testüreg pseudocoel felé dorsalisan, ventralisan és lateralisan megvastagszik, bordákat képez. A bordákban idegtörzsek, a két oldalsóban a kiválasztó szervek csövei futnak. Az epidermis alatt az izomréteg minden rostja egyetlen óriási sejtből áll. Minden izomsejtnek két fonalféreg fajók van: egy fibrillumokat tartalmazó összehúzódni képes talprésze, és egy összehúzódni nem képes, az idegrostokhoz kapcsolódó, szarkoplazmát és sejtmagot tartalmazó része.

A fonálférgeknél az idegimpulzusokat az izomsejtek veszik át az idegrostoktól. fonalféreg fajók

A sertés és a fonálféreg

A szájnyílás a féregtest elülső végén terminálisan, illetőleg dorsalisan vagy ventralisan nyílik, ajkak veszik körül. Az ősi típusú fonálférgeknél 6 ajak labium található, mindegyik tapintószemölcsöket fonalféreg fajók és sertéket visel. A szájnyílás környékén két mirigyes szerkezetű kemoreceptor, az oldalszerv amphidium, amphid is megfigyelhető.

A szájnyílás a kutikulával bélelt szájüregbe vezet. Ha a szájüreg erősen fejlett, fala megvastagodott, szájtok a neve.

Galandféreg

A fajok egy fonalféreg fajók a szájüreg egyszerű, fegyvertelen, más fajoknál az életmódtól függően a szájüregben szájszurony stylusfog vagy tüskeszerű képződmények fordulnak elő.

A nyelőcső izmos, lehet egyszerű és tagolatlan. Számos fajnál egy vagy két hagyma alakú duzzanat bulbus fonalféreg fajók. A nyelőcső két fonalféreg fajók osztható corpus, postcorpus. Az utóbbiban helyezkednek el a nyelőcsövi mirigyek. fonalféreg fajók

APRÓ, DE ALATTOMOS KÁRTEVÕINK A NÖVÉNYPARAZITA FONÁLFÉRGEK

A bélcső fonalféreg fajók, fala egyrétegű hengerhámsejtekből áll. A végbélnyílás a farki vég közelében, midig fonalféreg fajók hasi oldalon van. A gázcsere a kültakarón át történik. A kiválasztó szerv kétféle típusú. Elsősorban a tengerben élő fonálférgeknél fonalféreg fajók kiválasztás a hasi oldalon elhelyezkedő és nyíló ún. Ebből fejlődött ki a csőrendszerrel működő kiválasztó szerv.

Az általában H-alakú csövek a test két oldalán az epidermis fonalféreg fajók bordában futnak, majd egyesülve a hasi oldalon nyílnak.

 • Ellenőrző kérdések a
 • Magyarra átültette és kibővítette: dr.
 • Teljes szövegű keresés A sertés és a fonálféreg Igen nagy az állati élősködő fonálférgek száma.
 • Google Kitaplar
 • Fonálférgek – Wikipédia

A fonálférgek idegrendszere a különböző fajoknál hasonló felépítésű, meghatározott, csekély számú fonalféreg fajók áll. Központja a garat körül található ideggyűrű, ebből vastagabb, ventralis és dorsalis, illetve vékonyabb subventralis és subdorsalis idegtörzsek alakulnak ki. Az idegtörzseket harántágak kötik össze. Idegpályák indulnak s feji és a farki végen lévő fonalféreg fajók, az oldalszervekhez és a Secernenrea osztályhoz tartozó fajok az oldalszervéhez hasonló funkciójú phasmidiumokhoz.

A legtöbb fonálféregfaj váltivarú.

 • Bélfergesseg ellen hazilag
 • Pinworms egy terhes nőben, mit kell tenni
 • Marihuána méregtelenítés
 • Helminths tünetek kezelése gyermekeknél
 • Fonálférgek (Nematoda) | Körinfo
 • Nagy László, infektológus A helminthiasis - azaz a férgesség mint betegség - olyan kórkép, amelyet a szervezetben parazita életmódot folytató férgek vagy azok lárvái idéznek elő.

A hímek rendszerint kisebbek, mint a nőstények. Egyes fajok időnként szűznemzéssel is szaporodnak. A női ivarszerv páros petefészekből ovariuma páratlan méhből uterus és a hüvelyből vagina áll. A hüvely nyílása a vulva mindig a hasoldalon, a végbélnyílástól függetlenül nyílik.

 1. Vermox adagolasa gyerekeknek
 2. A Magyarországon előforduló féregfertőzések
 3. Állattan | Digitális Tankönyvtár

Az élősködők női ivarszerve sokszor tetemes méretű és igen nagyszámú petét termel. A hím ivarszerv páros vagy páratlan heréből testisaz ondóvezetékből vas deferens áll. Ezt az ondókilövellő cső ductus ejaculatorius követi.

Fonálférgek (Nematoda)

A hím ivarszerv a végbéllel közös kloákába torkollik. A hím fonalféreg fajók járulékos részei lehetnek a rendszerint páros párzóhorog spiculuma vezető pálca gubernaculum és a párzó táska bursa copelatrix. A fonálférgek lehetnek petetartók oviparovoviviparok barázdálódó petét vagy 1.