MÁSODIK REND: Soksörtéjűek (Polychaeta)

Fereg tenger

Dippold Ádám Fereg tenger Leocratides kimaraorum nevű féreg a tenger mélyén, méteres mélységben fereg tenger szivacsokban él, és sajátos rekordot fereg tenger a magáénak, ez ugyanis az egyik leghangosabb állat fereg tenger tengerben. A férgek akár decibeles fereg tenger is képesek kiadniamire a kutatók egészen véletlenül jöttek rá: A.

féreg elleni készítmények terhes nők számára féreg parazita pirula

Richard Palmer, az Albertai Egyetem tengerbiológusa szerint a ben felfedezett faj egyedeit nem emiatt vizsgálták, de felfigyeltek a csettintésszerű zajokra. A biológusok feltételezik, hogy ez a vízben még hangosabbnak hatnak a csettintések. A csodálatos Leocratides kimaraorumFotó: Cell Palmer szerint különösen meglepő, hogy ezeket a hangokat épp egy féreg adja ki: a faj tagjai még a háromcentis hosszt sem érik el, áttetszőek, és igen harciasak.

fereg tenger

Palmerék szerint az állatok valószínűleg a kavitációs hatást használják ki a zajkeltéshez, bár ennek bizonyítására még további kutatások szükségesek.

Fereg tenger azt is vizsgálják még, hogy miért adják ki ezeket a hangokat.

Tartalomjegyzék

A fereg tenger feltételezése szerint valószínűleg a területüket védik, ezért ordítanak egymásra, de nem zárják ki azt sem, hogy a különös szokás egyéb kommunikációs célokat szolgál. Nem ez a féreg az egyetlen hangos állat a tengerben: majdnem ilyen zajosak például a csettintőrákok is, az ő esetükben viszont világos, hogyan keltenek zajt — csettintenek az ollójukkal.

fereg tenger

Egy ben felfedezett fajuk ezzel kábítja el a zsákmányául szolgáló kis halakat, a fajt emiatt nevezték el a Pink Floydról Synalpheus pinkfloydia zenekarról ugyanis úgy hírlik, hogy egy londoni koncertjükön olyan hangosan játszottak, hogy a közeli halastó összes lakója felfordult tőle.

Kapcsolódó cikk a Qubiten:.

  • Fő jellemvonásuk, hogy minden szelvényükön egy pár oldalt kiálló lábcsonk: parapodium képződik; ezeken helyezkednek el a mesteri alkotású sörték, rendszerint több kötegben.
  • Megtalálták a tenger leghangosabb állatát — egy férget - Qubit Féreg tenger, Csontevő férgeket fedeztek fel a tenger mélyén Félelmetes állkapcsú halak, színváltós polipok, halálos puhatestűek.