Hogyan védekezzünk a cseresznyelégy és a talajlakó kártevők ellen? - azigazijezus.hu

Cseresznye fereg

Cseresznye - és meggyfák korai pusztulása Oldalszám: meggy cseresznye gyümölcsfa Cseresznye- és meggyültetvényekben az idõjárás hatására egyik napról a másikra súlyos következményekkel járó, baktérium vagy gomba okozta járványok léphetnek cseresznye fereg. Egyes években váratlan rovar felszaporodás, gradáció okoz gondot. Ilyen esetekben általában õsszel derül ki, hogy milyen veszteséget jelentett egy elmulasztott védekezés, a helytelen növényvédelmi terv, vagy a permetezések teljes elhagyása.

A fák vegetációs idõben történõ kipusztulásának az apoplexiának két formája van Az egyik esetben, ha az alany is elpusztult, a talajszint alatt kell keresni a cseresznye fereg okát. Egyszerûbb a károsító meghatározása, ha a fa cseresznye fereg után megtaláljuk a cserebogár pajorok rágásának a nyomát a gyökereken, vagy a kószapocok rágását a gyökérnyakon.

Nehezebb a diagnózis, ha csak azt tapasztaljuk, hogy a vékony gyökerek deformálódtak, megvastagodások, gubacsok találhatók rajtuk, vagy a gyökereken nincs hajszálgyökér, vagyis hiányzik a felszívó öv.

A cseresznyelégy elleni helyes védekezés

Ebben az esetben, talajban élõ fonálféreg károsításra, vagy a gyökérkéreg alatt élõ gyökérgombára gyanakodhatunk. A fonálféreg kimutatása vékony gyökereket is tartalmazó talajminta, a gyökérgombák kimutatása gyökérmintákból történik. Nagyon sok fonálféreg vírusterjesztõ, ezért a veszélye még cseresznye fereg. A másik esetben a kipusztult fa tõsarjból, gyökérsarjból kihajt, tehát az alany egészséges.

Ebben az esetben a károsítót a föld fölött, a hajtásrendszeren kell keresni.

Account Options

A pusztulást okozhatta súlyos sérülés, baktériumos vagy mikrogombás fertõzés, de a metszés helyén, vagy roncsolt sebzésen megtelepedõ farontó taplógomba is. Ez a cikk a földfeletti hajtásrendszer, a törzs és vázágak fertõzõdésével cseresznye fereg hirtelen pusztulásával foglalkozik.

cseresznye fereg

Sebparazita xilofág taplók A pusztuló fák vastagabb ágait vagy a törzset elfûrészelve megfigyelhetjük az álgeszt képzõdést és kezdeti revesedést. Ezt a szimptómát általában xilofág bazidiumos nagygombák, közismert nevükön a taplók okozzák. Nagyon fontos a pontos diagnózis, mert csak a kórokozó ismeretében lehet felmérni a betegség várható terjedését és a védekezés cseresznye fereg.

ijesztő férgek

Amennyiben nem ellenõrzött törzsültetvénybõl gyûjtik be a szemzõhajtásokat, oltócsapokat a rügypikkelyek alatt vagy a rügyek felülete fertõzött lehet réteggombával. Eszközeinkkel, metszõollóval, szemzõ- oltókéssel is fertõzhetjük a sebfelületeket. A fiatal cseresznye- és meggyfák pusztulási okait vizsgálva, az elmúlt 5 évben leggyakrabban a borostás réteggomba Stereum hirsutum és a lilás réteggomba Chondrostereum purpureum indítja el.

Cseresznye fereg a taplógombák nagyon lassú fejlõdésûek, a szemzéshelyen megtapadva egy ideig nem akadályozzák a nemes szem forradását, és a kalluszosodást.

Csak évek múlva erõsödik meg annyira, hogy a termelt mikotoxinja a fa fejlõdésének akadályozója, majd pusztítás okozója lesz.

Cseresznye - és meggyfák korai pusztulása

A Stereum hirsutum mikotoxinja, a sejtfalak feloldásával, intenzív mézgásodást, a Chondrostereum purpureum mikotoxinja cseresznye fereg levelek ólomfényûségét okozza.

A kórokozót azonban nem könnyû kimutatni, meghatározni, mert a hogyan kell kezelni a kerekesférgek tojásait gomba termõteste gyakran csak a már elpusztult faanyagon fejlõdik ki.

Az elszáradt fákon nagyon gyakori és a nyesedéken is gyakran kifejlõdik a hasadtlemezû gomba Schizophyllum commune.

Ez a feltûnõ fehéres szürke termõtestek sokaságát kifejlesztõ tapló ugyan lehet parazita, de általában nem az elsõ a sorban. Mindig más gomba által már megtámadott, vagy éppen lemetszés miatt száradó, elszáradt ágakon kezdi meg a fehér revesítését. Sebparazita mikrogombák Csapadékos években tapasztalható, hogy korábban jó kondíciójú, elõzõ évben bõ termést adó fák ágai száradnak, cseresznye fereg törzsek, vastagabb ágak kérge cseresznye fereg, lehámlik, majd rákosodik. A részletes vizsgálat felderítheti, hogy a vékonyabb ágakon, de a törzs és vastagabb vázágak kérgén is található ágrákosodást, ágszáradást Nectria és Leucostoma fajok fertõzése okozta.

Ezek a kéregrákosodást okozó mikrogombák sebparaziták, elsõsorban faiskolában, vagy cseresznye fereg után, a szemzéshelyen fertõzve, fiatal korban pusztítják el a gyümölcsfákat.

Kertészet/Kártevők/Cseresznyelégy

Egyes, vékonyabb ágak elszáradását, az átoltás sikertelenségét ugyan okozhatják, de a vastag vázágakat, törzset csak más kedvezõtlen körülmények között, a fák gyengültségi cseresznye fereg képesek elpusztítani. Ilyen meglepetésszerû károsodást tapasztaltunk egy fiatal, 3 éve telepített meggyesben. A rovarkártevõk közül szinte minden cseresznye fereg fán elõfordultak a szúbogarak okozta lyukak a törzseken. A szúbogarak a sínylõdõ fákat keresik fel, a cseresznye fereg rügyeket rágják, majd befúrnak vesszõkbe, ágakba, törzsbe és járataikba helyezik el tojásaikat.

A tojásból kikelõ lábatlan lárvatípus, a kukac rágásával tovább károsítja a megtámadott fát. Cseresznye- és meggyfákon a nagy kéregszú Scolytus malia kis kéregszú Scolytus rugulosus és a púpos szú Xyleborus dispar elõfordulása és károsítása a leggyakoribb.

A Scolytus fajoknak évente cseresznye fereg nemzedéke van, májusban-júniusban és július-augusztusban érdemes figyelni a rajzásukat. Az apró lyukakkal borított kérget levágva a kéreg és a fatest között cseresznye fereg meg a járatokat. A kis kéregszú járatai keresztezik egymást, a nagy kéregszú járatai egymástól mindig azonos távolságban vannak.

Hogyan védekezzünk a cseresznyelégy és a talajlakó kártevők ellen?

A Xyleborus fajnak évente csak egy nemzedéke van. A megtermékenyített nõstény telel át, és májusban számíthatunk a rajzásra és tojásrakásra. A púposszú járatai a fatestben vannak. Az anyajárat egy évgyûrû ívét követi, ebbõl elágazó további járatok egymással és a faággal, vagy törzzsel is párhuzamosak. A lárvák a járatokban tenyészõ gombaszövedéket fogyasztják. Az ágat vagy törzset felvágva a Monilia candida gomba micéliumát találjuk a járatokban.

A szúbogarak veszélye fokozódik, ha a közelben elhanyagolt idõs gyümölcsös, nyesedékhalom, vagy erdõ van. A vegyszeres védekezés akkor hatásos, ha figyelemmel kísérjük a cseresznye fereg fereg fejlõdését és a bogarak rajzásakor rovarölõ készítménnyel permetezünk.

csecsemő kiszáradás tünetei modern parazita tabletták

A védekezésben nagyobb jelentõsége van a permetezés idõpontjának, mint a rovarölõ szer hatóanyagának. A fák felületén érési táplálkozást folytató bogarak ellen bármelyik, rágó kártevõk ellen javasolt készítmény hatásos, a már fatestben élõ lárvák és bábozódó bogarak ellen nincs eredményesen használható készítmény. A szúbogarak okozta sérüléseken sebparazita kórokozók támadtak. A helyszíni szemlén leggyakoribbnak a leukosztómás ágelhalást okozó Leucostoma cseresznye fereg mikrogombát és a cseresznye-meggyen hazánkban ritkán elõforduló, a fás cseresznye fereg elhalását okozó Nectria cinnabarina cseresznye fereg, korál színû szemölcsszerûen kiemelkedõ sztrómáit.

Ez a kórokozó általában az alma és a körtefák, esetenként a kajszi ágelhalásának az okozója. Eddigi tapasztalataink szerint a gomba kórfolyamata olyan gyors, hogy a fertõzött ágak elhalnak, mielõtt rákosodás kialakult volna. Egy rokon gombafaj, a Nectria galligena ugyan okozhat hosszú lefolyású, krónikus ágrák betegséget, de ez a faj nem cseresznye fereg csonthéjas gyümölcsfáinkat.

A laboratóriumban azonban minden ágdarabon, ami a fenti tünetet mutatta, kifejlõdött a határozáshoz szükséges sztroma. Jogos a kérdés, hogyan vált ilyen gyakorivá ez a Prunus-fajokon ritka kórokozó a fiatal meggyültetvényben?

Fontos tudnivalók a cseresznye és meggy fáiról

A magyarázat feltehetõen gyengültséget okozó állapotban, körülményben keresendõ. A helyszín ismeretében lehet erre utólag következtetni. Lehet egy késõi telepítés, mélyültetés, száraz, aszályos vagy éppen egy hosszabb ideig tartó vízállásos idõszak, ami a fák fonnyadásához vezetett.

Az ilyen körülmények okozta fonnyadás, még reverzibilis, ha öntözünk, vagy elvezetjük a pangó vizet, és permetezéssel védjük a fákat a gyengültségi parazitáktól.

A vizsgált ültetvényben a fonnyadás hatására szúbogarak támadták meg a fákat, és érési táplálkozásuk, majd tojásrakásuk nyomán fertõzött a sebparazita, Nectria cinnabarina és Leucostoma cincta mikrogomba. A pusztulás okának megállapítása még egyetlen fa esetében is fontos, mert csak a vizsgálat eredménye alapján lehet eldönteni, hogy pótolható-e a kipusztult fiatal oltvány vagy a már termõ gyümölcsfa.

A gyümölcstermesztõnek fontos azt is tudni, hogy számíthat-e járvány kialakulására, vagy a beteg, elpusztult cseresznye fereg kivágva, eltávolítva megelõzhetõ a további fertõzõdés.

cseresznye fereg